Skip to content Skip to footer

Yoga uitleg

IYENGAR YOGA

Wat is het, waar bestaat het uit en welke voordelen heeft deze yogastijl?

Wat is yoga?

Yoga betekent eenheid van lichaam en geest. Yoga leert je kalm te blijven, uit je hoofd te komen en om positieve energie door je lichaam te laten stromen. Iedereen, oud of jong, flexibel of niet kan met veel succes yoga oefeningen uitvoeren om het lichaam bewuster en vitaler te maken. Door yoga regelmatig te beoefenen leer je beter omgaan met moelijke situaties en meer in het moment te zijn. De drievoudige zegen die yoga brengt is: gezondheid, gevoel van welbehagen en een lang leven.

Hoe werkt yoga?

Yoga oefeningen zijn een voorbereiding op verdiepen van de ademhaling. Een diepe ademhaling is een signaal van veiligheid voor het lichaam. Door dieper te ademen gebruik je een bewuste tactiek om onbewuste signalen aan het autonome zenuwstelsel door te geven. Dit werkt ongeveer zo. Het autonome zenuwsysteem zou je kunnen vergelijken met een systeem van gas geven en remmen. Het systeem om gas te geven wordt ook wel het sympatische zenuwsysteem genoemd. Dit systeem zorgt voor een toename van hartslag, ademhaling en de flight or fight response (rennen als het nodig is). De rem is het parasympatische zenuwsysteem dat een tegenreactie geeft. Dit systeem maakt het lichaam weer rustig en activeert het metabolisme (rest and digest). Ontspanning kan worden geactiveerd door diepe ademhaling. Hierdoor vermindert angst.

Yoga oefeningen zoals staande houdingen, voorover- en achteroverbuigingen en inversies hebben een verschillend effect op het autonome zenuwstelsel. Sommige houdingen werken kalmerend en andere activerend. In de lessen worden de houdingen dusdanig opgebouwd dat je rustig uit de les komt.

Wat is Iyengar Yoga?

Iyengar yoga legt de nadruk op precisie en uitlijning, en is uitstekend voor het ontwikkelen van kracht en flexibiliteit. Je leert houdingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama).

Doordat veel aandacht is gericht op de precieze details en inspanning van elke pose is deze yoga bijzonder goed voor verbetering van houdingsproblemen. Je leert acties op een gerichte manier toe te passen. Deze aanpak helpt je ook in je professionele activiteiten zoals je baan, projecten etc.
Iyengar yoga is een van de meest beoefende yogamethodes ter wereld en zeer toegankelijk voor beginners. Dit komt doordat yoga props (hulpmiddelen) worden gebruikt om elke yogahouding geschikt te maken voor iedereen, ongeacht je fysieke conditie.

Iyengar yoga richt zich vooral op de kwaliteit van beweging in plaats van kwantiteit. Veiligheid staat voorop.

Alle Iyengar-leraren ondergaan een uitgebreide training om ervoor te zorgen dat hun toekomstige studenten kwaliteitsonderwijs krijgen. Een volledig gekwalificeerde Iyengar-leraar heeft altijd een up-to-date Iyengar Yoga-certificaat.

Waarom gebruikt Iyengar Yoga props?

Iyengar yoga gebruikt een breed scala aan yoga-accessoires: blokken, dekens, riemen, stoelen om elke student te helpen de juiste houding aan te nemen. De yoga props worden in de praktijk gebruikt om houdingen te vereenvoudigen, voor iedereen toegankelijk te maken, en correct te kunnen uitvoeren.

Voor wie?

Je vindt yoga doen leuk. Je wilt niet alleen yoga doen omdat je denkt dat het goed voor je is, maar omdat je het graag wilt. Na afloop van een yogales voel je je goed, licht en blij.

Je wil gezond blijven (voorkomen van gezondheidsproblemen).

Yoga werkt preventief en herstellend op volgende manieren: je wordt flexibiler, sterkere spieren en botten, verhoogt de stofwisseling, bewegingsbereik neemt toe, houd ziekten op afstand, verscherpte focus, vergroten van zelf-bewustzijn en het gevoel van eigenwaarde, je wordt kalmer en meer in balans.

Voor een gerichte toepassing van yoga asana’s op tijdelijke of chronische gezondheidsproblemen is een goede medische diagnose belangrijk. Yoga kan je helpen om frequentie, ernst en duur van medische aandoeningen te verminderen.

Wat is de legacy van Mr B.K.S. Iyengar?

“De yogi bevrijdt zichzelf van fysieke beperkingen en mentale afleidingen door asana’s te beoefenen”, aldus Mr. Iyengar in zijn klassieke boek, Light on Yoga. Mr. Iyengar heeft meer dan 200 klassieke asana’s (yoga houdingen) en 14 verschillende soorten pranayama (ademhalingsoefeningen) gesystematiseerd. Door de jaren heen heeft hij zijn yogamethode ontwikkeld tot de precieze wetenschap die het nu is. Hij is vooral beroemd vanwege zijn genialiteit in het begrijpen van gezondheidsproblemen en voor het aanpassen van asana en pranayama voor therapeutisch gebruik. Zijn Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute in Pune, India, heeft een wereldwijd netwerk van leraren en opleidingscentra voortgebracht dat gestaag blijft groeien. De Iyengar yogastijl is een stijl met een gecertificeerde lerarenopleiding van minimaal drie jaar.

Wat is het achtvoudige yogapad?

Yoga wordt vooral geidentificeerd met fysieke discipline: uivoeren van yogahoudingen. Yoga doen maakt onderdeel uit van een breder systeem van morele, fysieke, mentale en spirituele disciplines. Dit systeem is opgebouwd uit 8 paden en wordt hieronder uitgelegd.
Yama (sociale discipline) gaat over onze relaties met anderen. Dit zijn de don’ts van yoga. Voorbeelden zijn: geweldloosheid, waarachtigheid, niet stelen, matigheid en vrij van hebzucht. Het tweede lid van yoga, Niyama (individuele discipline), bevat individuele morele richtlijnen. Dit zijn: zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en toewijding aan een hoger wezen. Yama en Niyama zijn er om goede gewoonten aan te kweken. Het volgen van deze codes – een ongecompliceerd leven leiden, met waardigheid, doel en mededogen – is een zeer krachtig medicijn.

Asana’s of ‘houdingen’ vormen het derde onderdeel van yoga. Asana’s zijn de beoefening van houdingen voor fysieke discipline. In het Westen worden deze houdingen (lotushouding, hoofdstand) geïdentificeerd met yoga. Binnen de verschillende yogascholen verschilt de stijl van deze asana’s. Sommige asana’s hebben biologische namen op basis van de vormgeving van de asana. De Boomhouding is hier een mooi voorbeeld van. Anderen zijn genoemd naar hun gedrag (attitude), bijvoorbeeld naar goden in de hindoeïstische mythologie: Virabhadrasana (heldenhouding). Een derde groep asana’s staat bekend om de anatomische delen die het meest prominent aanwezig zijn in hun uitvoering, zoals hoofdstand of armbalans. Asana’s kunnen worden onderverdeeld in staan, zitten, draaien, naar voren, naar achteren strekken en inversies.

Het vierde lid is Pranayama, dat yoga-ademhalingsoefeningen betreft. Pranayama betekent de ademhaling verlengen, vertragen of beheersen. Veel yogi’s geloven dat ademen de brug is tussen lichaam en geest. Daarom is Pranayama zowel geclassificeerd als een fysieke en een mentale discipline. Pranayama trekt ons naar binnen, weg van alledaagse gebeurtenissen, en helpt ons opnieuw contact te maken zowel met onszelf als daarbuiten.
Pratyahara, beheersing van de zintuigen (verlangens) is het vijfde lid. Dit stadium bereidt zich voor op het spirituele pad van yoga dat bestaat uit concentratie, meditatie en zelfrealisatie. Dharana, het zesde lid, focust de geest van een individu en bevordert de concentratie. Dhyana is meditatie. Ten slotte is Samadhi het bereiken van de bevrijding en verlichting.

Het 8-voudige pad zou je kunnen zien als een sociaal systeem: hoe ga je om met anderen, met jezelf, en door doen van yoga- en ademhalingsoefeningen ontwikkel je concentratie vermogen, geheugen, wilskracht en vastberadenheid.